lördag 27 februari 2010

Böckerna i mitt liv

Jag har alltid varit en storläsare, ända sen jag i lågstadiet upptäckte Mysteriet böckerna av Enid Blyton. Mysterie gänget ersattes av Kitty och så fortsatte det. Som yngre läste jag mycket historeböcker, Anna Sparre och Victoria Holt. Kommer ihåg hur uppslukad jag vid något skede var av en författare som heter Barbara Wood, romantisk hömppa pömppä är väl en bra beskrivning av den typ av litteratur. Och vem har inte läst Barbara Taylor Bradford och Danielle Steel. Törnfåglarna var en bok som fängslade mej och många andra eftersom det även gjordes en filmatisering av boken. Kommer bara inte ihåg författaren? Men lika väl står alla dessa böcker fortfarande i min bokhylla, de får abrolut inte kastast bort. Och tänk om min dotter en vacker dag vill läsa dessa böcker och gå igenom skatterna i min bokhylla, så som jag gått igenom min mammas och mormors bokhyllor.



Nuförtiden läser jag mycket trend litteratur, mest deckaren och speciellt en, en som även inpirerade mej att skriva om böcker i bloggen. Camilla Läckberg, hon skriver deckaren där handlingen utspelar sej i Fjällbacka i västra Sverige, och poliserna i Tanumshede polisstation. Camilla Läckberg har skrivit sju deckaren om Patrick och Erica Hedström, och böckerna är rent ut sagt beroendeframkallande. De handlar passligt mycket om mordutredningarna och huvudpersonerna i böckerna. Och det lilla extra i hennes böcker, ja i alla fall i många, är att hon även går bakåt i tiden och beskriver händelser som utspelats för flera generationer sedan, och sedan flätas ihop med nutiden och fallet de undersöker. Till min stora sorg har jag nu läst alla hennes böcker och har inte hittar nån information om att hon skulle jobba på sin åttonde Fjällbacka bok. Efter att ha läst alla sju känns det som om man skulle känna personerna, och jag måste medge att jag till och med saknar dem. Hur ska jag igen hitta en författare vars böcker jag bara vill streckläsa?


Camilla Läckberg har för övrigt en mysig web sida där man även kan bekanta sej med karaktärerna i böckerna. www.camillalackberg.com





För Olivia 5-år läser jag redan mycket, hennes bokhylla svämmar över av böcker. Dels mina gamla barnböcker men även nytt jag beställt från Barnens Bokklubb och AdLibris. Senast tragglade vi oss igenom Ronja Rövardotter. Jag har köpt alla Astrid Lindgren böcker jag kommit över, för jag tror jag njuter lika mycket som Olivia av Astrid Lindgrens underbara sago-värld! Köpte faktiskt den första Astrid Lindgren boken då Olivia ännu låg i min mage! Och Lilla Linus har redan visat intresse för böcker, fast än är det Halvan som brandman och polis som gäller...

onsdag 24 februari 2010

Vinter, ljuvliga vinter!

Jag är väl tvungen att meddge att jag är lite annorlunda än de flesta andra för jag tycker vår snörika vinter är ljuvlig. Ju mer snö destu bättre! Okei, jag svor nog i veckoslutet då snöskyffeln var fylld med snö efter en meter, och det tog mej en och en halv timme att skotta hela gården. Men tänk att vi nu har så stora snöhögar att barnen kan åka pulka på vår annars så platta gård! Vad är väl häftigare än det! Och vilken snökoja vi har kunnat gräva ut i en snöhög! Nåväl, får väl igen medge att jag är en mer ivrig snöslottsbyggare än barnen. Och för att inte tala om mannen i huset. Honom får man tvinga ut till snölekarna.

Men vi måste ju ta ut allt av vintern och snön för man vet ju aldrig när vi nästa gång får uppleva så här mycket snö! Dessutom tycker jag det är viktigt att barnen får uppleva hur mycket skoj man kan göra på vinter, och att de lär sej att med ordentliga kläder klarar man sej ute i väder som väder!




måndag 22 februari 2010

Camillas nya blog

Jag är en finlands-svensk 75:a och mamma till Olivia (04) och Linus (08). Vi bor i ett idylliskt egnahemshus område i vårt nybyggda hus. Eller nybyggt och nybyggt, vi flyttade in till påsken 2006, så vi har snart hunnit bo fyra år i vårt hus, men så fort som åren rusar förbi känns det som om vi precis flyttat in.



Jag har ofta många järn i elden och njuter av att det händer och sker runt omkring mej. Jag blir lätt ivrig över olika saker, men till mina största intressen hör att pyssla i hemmet och med barnen, kläder, idrott och jumpa så mycket jag hinner. I fjol blev jag biten av att springa, och med tanke på hur lätt det är att dra på sej tossorna och springa en runda, har jag inte gjort så mycket annant än sprungit det senaste året. Indredning hör också till mina stora intressen, och för att få utlopp för min passion har jag en liten web butik med inrednings- och gåvoartiklar för barn. Indredningsintresset och mitt "riktiga" jobb med marknadskommunikation inom ett globalt företag, gör att jag även har ett stort intrese för den sociala median.



I min blogg kommer jag att skriva om den ibland hektiska vardagen i en småbarnsfamilj, och vikten av att hinna, och kunna njuta av vardagens små goda saker. Alltså smått och gott om hem, indredning, kläder, mat, sådant som för tillfället är aktuellt i just vår familj. Och varför inte marknadsföring, resor osv.