fredag 29 juli 2011

Så blev trädgårdslandet

Örterna i örtlådan har tagit sej rigtigt bra, i alla fall för nybörjaren som vi.


Vissa av örterna köpte vi i örtidisken i matbutiken och vissa har jag sått som frön inomhus innan jag planterade ut dem i början av sommaren. Och som sagt växte alla örter över förväntan bra.

Örter vi för tillfället njuter av är timjam, rosmarin, citronmeliss (är supergott!) dragon, basilika och säkert mer som jag inte ens kan namnet på.


I den traditionella lådan med ärter, dill persilja osv. Gick det inte fullt lika bra. Visst växte de också men jag tror det fick lite torrt för t.ex. ärtena blev ganska små och torra.


Rucola sådde jag också eftersom det hör till min favorit salladsingredienser, men tyvärr blev de totalt uppätna av nå konstiga små nyckelpigor:(



Ett salladshuvud med rödlök i bakgrunden.

tisdag 26 juli 2011

Hälsningar från Gotland

Det har redan hunnit gå några dagar sedan vi kom hem från vår Gotlandsresa och vi försöker nu anpassaa oss till semesterlunken hemma. I två dagar har jag suttit på stranden och föjlt med O:s simskola. Det är bara skoj för mamma och lillebror har också sällskap på stranden, och så har vi såklart matsäck med.


Men för att återgå till vår semesterresa kan jag säga att Gotland är precis så vackert som alla äger. Jag låter bilderna tala för sej själva.



Det fanns stränder i det oändliga kändes det som. Sandstränder och stenstränder. Stränder för såna som vill vara för sej själva och stränder för såna som vill följa med andra människor. Stränder för barn och stränder för vuxna, you name it.



Visby är så idylliskt med sina smala gränder och gamla hus. Förra veckan då vi var där pågick den sk Stockholmsveckan, så det fanns en massa Stockholmare med fina bilar och båtar i Visby som parjade. Men det störde inte oss för vi bodde ett stycke utanför Visby.



Här besökte vi en gammal Gotländsk gård där barnen fick mata fåren.



För barn fanns det en massa att göra, vi började med två dagar i Kneippbyn. Ena dagen i Sommarlandet och andra i Vattenlandet.


Detta räddade O's semester, hon fick två gånger rida Tistel. Till och med mamma deltog i en guidad ridtur i skogen (där jag red själv på en riktig häst) och jag måste medge att jag darrade något på händerna av nervositet den första halvtimmen, har nämligen i princip inte ridigt tidigare. Men till slut var det jätte skoj!


Nu är resbehovet mättat för en tid framöver och vi kan njuta av sommaren i vår egen skärgård ännu några veckor innan skolorna börjar.

torsdag 14 juli 2011

Sommarlov



Jag vill bara sticka mej in och skriva att idag börjar äntligen mitt sommarlov! Jag är på så super gott humör. Ännu skall jag och städa upp arbetsbordet på jobbet och besiktiga bilen, men sedan gäller endast semester. Barnen har redan varit lediga i tre veckor, mommo och fammu har turats om att vara barnvakt, och så har pappa haft en vecka ledigt. Men nu äntligen får vi alla vara tillsammans i två hela veckor (!) och i kväll styr vi kosan (bilkosan) mot Gotland!

onsdag 13 juli 2011

Porto

Jag har hunnit med en arbetsresa till vackra Porto här mellan varven. Var på en kongress, men i samband med ett kundevenemang hade jag möjlighet att se mej om lite mer.


Vi besökte t.ex. en av de många Portvinkällaren som det finns i staden (egentligen är det grannstaden men själva vinodlingarna finns i Porto och därav namnet). Här var utsikten hisnande och allt var så gammalt så gammalt.


I de här källarna ligger tusentals liter vin och mognar (?) i hundratals tunnor i olika storlekar. Tunnorna måste vara mins 80 år för att duga för Portvinet, och de håller i ca 300 år. Efter det använder vissa Whiskey tillverkaren dem för de ger en smak av Portvin till Whiskeyn. Intressant!



I såna här båtar transporterades Portvinet vidare till övriga världen. Numera är de förtöjda i floden Duoro endast för turisters skull.



Det här den gamla tågstationen, vet inte exakt hur gammal den är men fin var den med mönstrade kakel och höga tak. Det är nåt fascinerande med tågstationer tycker jag, tänk så många människor som färdats över dessa perronger och vilka historier den varit med om.


Porto var under sin blomstringstid en rik och vacker stad. Från gamla tider finns det massvis av imponerade gamla byggnader. Tyvärr finns det idag ingen industri som stöder stadens ekonomi så allt var jätte förfallet. Det var ledsamt att se. Det här är foton från en kyrka som är byggd på 1300 talet!




Jag bodde på ett helt underbart gammalt hotell med franska dörrar mot floden. Det var så otroligt vackert. Tänk er dessutom ljudet av männskor så handlar på torget, barn som simmar i floden (vet, såg nog lite smuktigt ut) och måsar som skränar...

Nu väntar jag på nästa resa, vi åker med hela familjen till Gotland för en vecka. Ser såå fram emot resan och min semester som äntligen ska börja!

söndag 3 juli 2011

Sommarsmaker

Märker att jag lite börjar upprepa mej gällande inläggen då jag igen kommer med mina terassbilder. Men vad kan man, livet har ju inte ändrat så mycket på ett år, tack och lov, och det är så trivsamt på teressen. Så här är vi igen, hela familjen på terassen och njuter av årets första jordgubbar och ärter.


Pappas födis till ära var jag och L en kväll för några dar sen och handla jordgubbar och ärter. Det sved lite i plånboken, men det var värt alla pengar för visst var det gott.



O:s klara favorit var ärterna, tror hon smakade på en jordgubb för att sedan koncentrera sej på ärterna, och vad är väl bättre än det, då fick L och pappa ha jordguggarna för sej själva. Lilla A från grannhuset har en förmåga att lukta sej till godsaker har jag lagt märke till:)


Om några dagar kostar jordgubbar och ärter hälften av vad de gjorde nu, men då är det väl inte lika gott längre. Dessutom ser ärtskörden ut att bli rätt bra i vårt eget trädgårdsland. Så nu gäller det bara att vänta på att de skall växa till sej!